U bent hier

Natuur

Niet alleen het Kasteel, maar ook de kikkers en de bomen vertellen je hun verhaal. Rondom het kasteel strekt zich immers een prachtig gebied uit van bossen, waterpartijen, weilanden en akkers met mooi holle wegen. Het domein is wel 113 hectare groot.

Fauna & Flora

Langs de dreven in het Kasteeldomein van Horst tref je lentebloeiers aan en in de hooilanden rond het kasteel groeien onder andere echte koekoeksbloem en talrijke orchideeën.

Het weidse cultuurlandschap rond het kasteel trekt veel vogels aan. Ook vleermuizen gebruiken deze landschapselementen om te jagen en zich te verplaatsen. De zeldzame vuursalamander is eveneens een speciale gast in het Kasteeldomein van Horst.

Het Kasteeldomein van Horst is een gedroomde plek voor paddenstoelfanaten. De kalkrijke dreven kunnen prat gaan op een aardig lijstje: er komen wel 29 soorten russula’s, 15 soorten boleten, 13 soorten melkzwammen, 8 soorten amanieten en 6 soorten gordijnzwammen voor.

Geschiedenis

De bossen achter het Kasteel van Horst waren tot het einde van de 18de eeuw in gebruik als viskweekvijvers. Die vijvers werden drooggelegd en evolueerden ondertussen naar mooie oude eikenbossen. Op hun oude dijken werden dreven aangelegd. 

Heerlijk wandelen

In het domein zelf zijn door het Agentschap voor Natuur & Bos enkele kortere wandelingen uitgestippeld. Alle uitleg kan je hierover krijgen in ons bezoekerscentrum.
Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels neemt je verder mee door de glooiende omgeving rond het kasteel.
Je waant je in het Toscane van het noorden.

Wandelkaarten kan je kopen in het bezoekerscentrum van het kasteel, maar je kan je route ook online uitstippelen.

Enkele interessante wandellinks: