U bent hier

Kasteelrondleidingen scholen

Opgelet: Kasteel van Horst is gesloten in 2017 - meer info via de nieuwspagina

Van page tot ridder - pakketten per leeftijdsgroep

Weet jij waar Ridder Pynnock naar de wc ging? Of wat voor kleren gravin Maria-Anna droeg op haar feest? Kleuters en lagere schoolkinderen ontdekken het in het Kasteel van Horst. Voor elke leeftijdsgroep is er een aangepaste rondleiding met een specifiek thema. Bij elk schoolbezoek hoort bovendien een digitaal pakket voor de leerkracht dat gebruikt kan worden voor en na het bezoek aan ons kasteel.

 

 • Welkom kleine ridders en jonge gravinnen (2de & 3de kleuterklas).
  Interactieve rondleiding gericht op onze jongste bezoekers. We ontdekken wie er woonde in het Kasteel van Horst en hoe deze kasteelbewoners er leefden. Haalden zij hun eten ook uit de supermarkt? En hadden ze al een lekker zacht bedje om in te slapen? Opgepast: misschien komen we wel een échte draak tegen!
  Inhoud digitaal pakket voor de leerkracht (o.a.): uitnodiging van de ridder & de gravin, voorstelling personages als kennismaking op voorhand in de klas, ludieke gedragsregels voor een bezoek aan een kasteel, bedankingsbrief voor nabeleving in de klas, memoryspel voor in de klas, ...
  Opgelet: bij deze rondleiding is een volledig bezoek aan de toren niet inbegrepen. Er is echter wel mogelijkheid om na het bezoek op eigen houtje met de klas tot boven in de toren te gaan, in afspraak met de gids.

 

 • Ridder Pynnock daagt je uit! (1ste graad lager onderwijs)
  Ridder Pynnock is de trotse heer van het Kasteel van Horst. Hij heeft page Tijl steeds bij zich om allerlei klusjes op te knappen, maar kleine Tijl heeft hulp nodig! Durf je de uitdaging aan om page te worden in het kasteel van Ridder Pynnock? Ontdekken, beleven en doen staan centraal in deze interactieve rondleiding.
  Inhoud digitaal pakket voor de leerkracht (o.a.): uitnodiging van page Tijl & ridder Pynnock, voorstelling personages als kennismaking op voorhand in de klas, ludieke gedragsregels voor een bezoek aan een kasteel, knutselinstructies voor ridder- of jonkvrouwaccessoire, bedankingsbrief voor nabeleving in de klas, knutseltips rond het thema ridders, ...

 

 • Feest in het kasteel (2de graad lager onderwijs)
  Feesten doen we allemaal graag, bij verjaardagen of met Nieuwjaar bijvoorbeeld. Maar hoe vierden de kasteelbewoners vroeger feest in het Kasteel van Horst? Feestneuzen van het 3de en het 4de leerjaar kunnen het uitproberen in Horst tijdens deze interactieve rondleiding. Wie bouwt er het fijnste feestje?
  Inhoud digitaal pakket voor de leerkracht (o.a.): uitnodiging voor feest in het kasteel, voorstelling personages als kennismaking op voorhand in de klas, knutselinstructies voor 17de eeuws feestaccesoire, tips voor voorbereidingsgesprek met de leerlingen, bedankingsbrief voor nabeleving in de klas, foto van de klasgroep als herinnering, ...
  Opgelet: bij deze rondleiding is een volledig bezoek aan de toren niet inbegrepen. Er is echter wel mogelijkheid om na het bezoek op eigen houtje met de klas tot boven in de toren te gaan, in afspraak met de gids.

 

 • Kasteel zoekt architect (3de graad lager onderwijs)
  Het Kasteel van Horst is wel meer dan 500 jaar oud en dus ook erg versleten. Welke knappe architecten en bouwmeesters kunnen ons helpen om het kasteel te restaureren? Onderzoek hoe het kasteel is opgebouwd en wat er allemaal nodig is om Horst weer in zijn glorie te herstellen. Of maken jullie er een heel nieuw kasteel van?
  Inhoud digitaal pakket voor de leerkracht (o.a.): uitnodiging van de restauratie-architect, voorstelling kasteel aan de hand van personages, tips voor voorbereiding rond het thema architectuur, Maak-je-restauratie-kwartet (knutselinstructies en spel voor nabeleving in de klas), ...
  Opgelet: bij deze rondleiding is een volledig bezoek aan de toren niet inbegrepen. Er is echter wel mogelijkheid om na het bezoek op eigen houtje met de klas tot boven in de toren te gaan, in afspraak met de gids.

 

Zin om met de klas naar Horst te komen? Bekijk snel onze pagina met praktische info . Reserveren kan tijdens 2 periodes: oktober + mei/juni via het reservatieformulier dat enkel dan online staat.

Wil je er een daguitstap van maken? Ontdek ons aanbod in de prachtige natuur rond het kasteel.

Schrijf je in op de leerkrachtennieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons scholenaanbod.

Boek nu je schoolbezoek!