U bent hier

Geschiedenis

Strategisch gebied in de middeleeuwen

De boeiende geschiedenis van Horst begint in de middeleeuwen. Dat er toen al geschreven werd over Horst, is niet zo verwonderlijk. Het gebied in Sint-Pieters-Rode lag strategisch vlakbij Leuven, dat tot het midden van de 14de eeuw de grootste en belangrijkste stad was van het hertogdom Brabant.

Van hoeve naar waterburcht

In de 13de eeuw bouwden de Heren van Horst hier een hoeve. In 1369 wordt de heerlijkheid Horst verkocht aan Amelric Boote en nog geen vijftig jaar later aan ridder Pynnock. Die bouwt de intussen versterkte hoeve om tot een waterburcht. Tijdens de opstand van 1488-1489 tegen Maximiliaan van Oostenrijk wordt het kasteel verwoest. Het kasteel wordt heropgebouwd, maar er zijn financiële moeilijkheden. Daarom verandert het in 1500 nog maar eens van eigenaar. Aan het eind van de 15de eeuw worden ook de vierkante donjon, de aula en de camera gebouwd, die nu nog altijd bestaan. In 1587 wordt Horst opnieuw verwoest, ditmaal door de geuzen.

Lusthof voor de Leuvense stadsadel

In de 17de eeuw komt het kasteel in handen  van een sterke adellijke vrouw : Maria-Anna Van den Tympel. Ze bouwt een nieuwe kapel op het domein en laat de plafonds van de ridderzalen rijkelijk decoreren door de befaamde stucwerker J.C. Hansche. Het kasteel wordt een ‘lusthof’ voor feesten van de Leuvense stadsadel. Voor haar koetsen, die haar naar haar stadswoning in Leuven brengen, laat ze een imposant wagenhuis met stallingen bouwen.

Uit de mode, in restauratie

De verschillende adellijke families die Horst sinds het midden van de 17de eeuw overerven, hebben nog maar weinig belangstelling voor het uit de mode geraakte kasteel. Meestal verblijft er een zaakwaarnemer, die ook zorgt voor het nodige onderhoud, en de omgeving van Horst is een geliefd jachtdomein. Dankzij die geringe belangstelling bleef Horst sinds de 17de eeuw vrijwel onaangeroerd. In oktober 2007 verkoopt de laatste adellijke eigenares, gravin Hemicourt de Grunne, het kasteeldomein samen met de 113 hectaren grond eromheen. De nieuwe eigenaar is het Agentschap voor Natuur & Bos. Herita kan de erfpacht met de gravin kan verlengen en met de restauratie kan beginnen. Met een deel eigen middelen van giften, en subsidies van Europa en de Vlaamse overheid, startte begin 2011 de eerste fase, die de linkervleugel aanpakt. De restauratiewerken van de linkervleugel werden ondertussen afgerond in 2014. Een stukje kasteel dat nog nooit te bezoeken was, werd zo ontsloten. Maar het verhaal van Horst is nog lang niet af! Kom ons bezoeken en schrijf mee je eigen Horstverhaal...