U bent hier

Seizoensafsluiter 2016 - sluit mee de kasteelpoort!

zondag, 6 november, 2016

Na de herfstvakantie sluit Kasteel van Horst traditioneel de poorten voor een winterslaap. Daarom geven we er op 6 november nog een ferme lap op. Kom jij mee het einde van een schitterend kasteelseizoen vieren? Net voor de herfstkoude het kasteel echt verkilt, sluit onze gravin Maria-Anna samen met haar rentmeester de poorten van haar buitenverblijf. Maar de sleutel van het kasteel is verdwenen… Misschien heeft kokkin Margriet de sleutel in de pot met soep laten vallen? Of weet rentmeester Piret waar de sleutel is gebleven? Jonge speurneuzen mogen mee op pad, doen de opdrachtjes van de zoektocht, verzamelen op die manier tips en misschien vinden ze zo de sleutel terug. Enkel als de sleutel gevonden wordt, kan het kasteel om 17u op slot. En dan... is het feest!

Tickets koop je de dag zelf aan de balie van ons bezoekerscentrum.

Op het programma:

 • Doorlopend, 10u tot 17u:
  • Bezoek het kasteel en ontdek het familieparcours
  • Kindergrime: laat je snoetje omtoveren tot een echte ridder, een stoere draak of een prachtige jonkvrouw
  • Ontmoet een ridder: ken jij de Pynnock ridders Horst al? Deze stoere ridders en jonkvrouwen heten je welkom in Horst en leggen je graag de kneepjes van het riddervak uit. Durf jij het zwaard opnemen?
 • Doorlopend, 13u tot 16u: Rode Aarde - "Een stukje klei voor een wereld vol verbeelding en fantasie." Boven op een grote bol ontstaat langzaam een nieuwe wereld van het Kasteel van Horst. Een droomplek met glooiende heuvels, grillige bergen, bruggen, torens, kelders, bronnen, stapstenen,veilige havens en wilde wouden. Iedereen die wil, langskomt, en meespeelt, kneedt uit gele, zwarte, witte en rode klei samen een nieuwe wereld. Een droomwereld vol verrassingen en mooie momenten. Inloopworkshop voor alle leeftijden. Ovidiuszaal.
 • 11u: Ontdekkingstocht in de natuur. Ga op stap met onze natuurgids en ontdek de wondere wereld van het natuurdomein rond het Kasteel van Horst. Welke schatten liggen er verborgen? Welke dieren kan jij ontdekken? En wat vertellen de paddestoelen ons op de weg? Voor speurneuzen van 4 tot 94 jaar. Duur +/- 1u. Vertrek aan de brug van het kasteel.
 • 13u: Dans mee met de gravin & haar rentmeester: haal je beste dansbenen boven in deze workshop voor jong & oud. Je ontdekt hoe onze gravin Maria-Anna in de 17de eeuw haar gasten vermaakte in Horst. Voor danslustigen van 4 tot 94 jaar. Duur +/- 45 min. Ridderzaal.
 • 14u: Archeo loco - Schattenjagers gezocht! Laat je verrassen (en bij de neus nemen) door de eminente professor en gediplomeerde deugniet Dré. Speciaal voor jullie verstopte hij zijn gemummificeerde draken, wenspotten en andere raadselachtige ontdekkingen terug onder het zand. Aan jou om dit zand tijdens een korte universitaire opleiding schepje voor schepje weer weg te halen en je opleiding af te ronden met een historische foef om U tegen te zeggen én met een (door de professor gesigneerd) diploma om boven uw bed te hangen. Duur +/- 45 min. Bij mooi weer op de binnenkoer, strooit de regen roet in het eten dan vind je de professor in het Horstatelier.
 • 14u30: Dans mee met de gravin & haar rentmeester: haal je beste dansbenen boven in deze workshop voor jong & oud. Je ontdekt hoe onze gravin Maria-Anna in de 17de eeuw haar gasten vermaakte in Horst. Voor danslustigen van 4 tot 94 jaar. Duur +/- 45 min. Ridderzaal.
 • 15u: Ontdekkingstocht in de natuur. Ga op stap met onze natuurgids en ontdek de wondere wereld van het natuurdomein rond het Kasteel van Horst. Welke schatten liggen er verborgen? Welke dieren kan jij ontdekken? En wat vertellen de paddestoelen ons op de weg? Voor speurneuzen van 4 tot 94 jaar. Duur +/- 1u. Vertrek aan de brug van het kasteel.
 • 15u30: Archeo loco - Schattenjagers gezocht! Laat je verrassen (en bij de neus nemen) door de eminente professor en gediplomeerde deugniet Dré. Speciaal voor jullie verstopte hij zijn gemummificeerde draken, wenspotten en andere raadselachtige ontdekkingen terug onder het zand. Aan jou om dit zand tijdens een korte universitaire opleiding schepje voor schepje weer weg te halen en je opleiding af te ronden met een historische foef om U tegen te zeggen én met een (door de professor gesigneerd) diploma om boven uw bed te hangen. Duur +/- 45 min. Bij mooi weer op de binnenkoer, strooit de regen roet in het eten dan vind je de professor in het Horstatelier.
 • 16u: Familierondleiding - Wie vindt de kasteelsleutel? Met de winter in het veruitzicht sluit gravin Maria-Anna samen met haar rentmeester haar buitenverblijf Horst goed af. Ze trekt dan naar haar stadsdomeinen in Leuven en Brussel. Maar waar is de kasteelsleutel gebleven? Welke dappere ridders & jonkvrouwen durven mee op tocht door het kasteel en zoeken mee? Voor speurneuzen van 4 tot 94 jaar. Duur +/- 1u. Vertrek op de binnenkoer van het kasteel.
 • 17u: Apotheose - sluit het kasteel af met gravin Maria-Anna en de rentmeester. Zijn onze gasten erin geslaagd om de sleutel te vinden? Zij mogen plechtig het kasteel afsluiten met de gravin. En dan... is het feest!

Zorg dat je erbij bent!