U bent hier

Open Monumentendag - een kasteel vol kunst en muziek

zondag, 13 september, 2015

Kasteel van Horst is van april tot eind oktober heel de tijd een open monument, maar op Open Monumentendag zetten we elk jaar ons beste beentje voor om de verborgen kantjes van deze prachtplek te laten schitteren.

Dit jaar verrassen we je met een uitgebreid muzikaal en kunstzinnig aanbod i.s.m. HORST Arts & Music Festival en de gemeente Holsbeek.
Ook voor het jonge volkje valt er heel wat unieks te beleven, enkel tijdens Open Monumentendag!

Toegang is gratis, voor de verschillende deelactiviteiten kan je je de dag zelf inschrijven aan ons standje op de binnenkoer van het kasteel.

13/9/2015 van 10u tot 17u.

Programma

 • Opdrachtentocht vol kunst en muziek - In de ontdekkingsboxen van het Kasteel van Horst zitten op Open Monumentendag opdrachtjes verstopt voor echte speurneuzen. Kan jij ze allemaal oplossen? Je zal moeten doen, denken, tekenen, zoeken, ... Een opdrachtentocht voor groot en klein. Start aan het standje op de binnenkoer, doorlopend tussen 10u en 17u, voor speurneuzen vanaf 5 jaar en hun grote mensen.
   
 • Horst in muziek - Laat je oren strelen met het kasteel als decor. Muziek die je doet mijmeren over lang vervlogen tijden in het kader van een bijzonder podium van kunstenaars Robbrecht&Daem (gekend van de Stadshal van Gent)
  • 14.00 - 15.00 uur: Atmosfeer - Atmosfeer is het cinematische nujazz project van Dieter Boels en Koen Wouters. Een band die absoluut niet in één hokje te delen valt, hun voorbeelden zijn Cinematic Orchestra, Bonobo, Quantic maar even goed ook Mulatu Astatke en Trentemoller. Als winnaars van de Interfacultaire Rockrally in 2013 werden ze beloond met een Student Artist in Residence aan de KULeuven. Ze krijgen daarbij de mogelijkheid om samen te werken met Mathijs Bertel, de man achter Ansatz Der Machine. Een mooie debuut EP was het resultaat, waarop je oa. samenwerkingen met kleinkunstenaar Stoomboot hoort.
  • 15.15 - 16.15 uur: The Hipster Jugend - Gegroeid uit een toevallige ontmoeting in een lift, verkent het Leuvense 'The Hipster Jugend'-duo in hun nieuwe 'In HUMAN'-project de wereld van de melancholische electro-pop. Ze omarmen het leven in al haar diversiteit om het daarna met evenveel plezier rancuneus terug af te stoten. Om de intermenselijke factor live tot leven te brengen, nodigt 'The Hipster Jugend' steeds een gastvocalist(e) mee uit op het podium.
  • 16.30 - 17.30 uur: Esther & Fatou - Esther & Fatou is een meerstemmige pop-folk band uit Leuven. De breekbare stemmen van de dames versmelten zich moeiteloos met hun dwarrelende muziek. Verwacht ijle melodieën en een schuchter klanktapijt waarbij iedere klank gewikt en gewogen wordt. Less is more is ook bij hen van toepassing.
    
 • Exclusieve curatorrondleidingen met Gijs Van Vaerenbergh - HORST arts & music festival bestaat uit twee luiken. Enerzijds een openingsweekend op 11, 12 en 13 september waarin het muzikale en het artistieke elkaar versterken als synergie op de site van Horst. Anderzijds een tentoonstelling van een maand van de artistieke werken in de open ruimte rond het Kasteel van Horst. Artistiek curator van het festival is het bureau Gijs Van Vaerenbergh, hun werk bestaat uit site specifieke interventies, installaties en constructies die elk een interactie met hun omgeving aangaan. Het jonge duo uit Leuven, zal op Open Monumentendag een paar exclusieve wandelingen begeleiden langs de artistieke interventies rond het Kasteel van Horst.
  Wandelingen om 13u en 14u . Vooraf inschrijven op de binnenkoer van het kasteel de dag zelf, max 25 personen per wandeling, duur 45 min, meer info: horstartsandmusic.com/art.
   
 • Muzikale kinderrondleiding met gravin Maria-Anna - In de 17de eeuw was de iPod nog sciencefiction. En toch, Maria Anna Vanden Tympel (1606-1658), de laatste kasteelvrouw van Horst, had er één in haar bezit. Tussen de plooien van haar gravinnenjurk droeg ze overal en altijd haar mopsje mee. Een mopsje? Dat kleine liedboek aan een koordje bevatte voor elke gelegenheid het juiste lied: de verre voorloper van de iPod dus. Wil je horen welke liedjes Maria Anna’s wangen deden blozen? Van welke tonen ze elastieken benen kreeg? Of sla jij liever zelf je adellijke beentjes uit? Kom dan naar de muzikale belevingsvertelling met schrijfster Kim Crabeels (Holsbeek) en het Ruben De Gheselle Trio (Gent). Los de kasteelraadsels op en wek Maria Anna’s mopsje tot leven.
  Kinderrondleiding om 14u en 15u30. Opgelet de plaatsen zijn beperkt. Vooraf inschrijven op de binnenkoer van het kasteel de dag zelf, max 30 personen per rondleiding, duur +/- 1u, voor kinderen vanaf 5 jaar en hun grote mensen.
 • Kindergrime - Doorlopend van 10u tot 17u. Bij mooi weer op de binnenkoer, bij regen op de 1ste verdieping in de rechtervleugel